Een goed lopend horeca terras krijg je niet zomaar. Om te zorgen dat de gasten optimaal kunnen genieten van dat heerlijke plekje in de buitenlucht moet je met een aantal dingen rekening houden. Behalve een efficiënte routing en taakverdeling voor de medewerkers is ook de inrichting van het terras van belang. Sommige mensen vinden het heerlijk om in het zonnetje een drankje te drinken, maar er zijn genoeg mensen die op de warme dagen de zon juist even willen mijden. Daarbij kan het ook nog gebeuren dat de temperatuur heerlijk is, maar dat er toch af en toe een miezelbuitje valt. Om hierdoor niet iedereen van het terras weg te laten jagen, is het handig als het terras hiertegen is bestand. Voor veel weersomstandigheden en terraswensen zijn ideale oplossingen te bedenken. Hierdoor kun je de gasten voor 100% laten genieten van het terras.

Parasols

Allereerst zijn er de bekende parasolletjes. Behalve dat deze zonwering altijd een vrolijke en zomerse uitstraling geeft aan

het terras, hebben ze ook weg degelijk een functie. Hoeveel functies ze hebben, hangt een beetje af van het type wat je kiest. Alleen een paar van die parasolletjes neerzetten die je van de ijsfabrikant hebt gekregen is meestal niet afdoende om een effectief resultaat te bereiken. Vaak vliegen de kleine exemplaren er met de eerste windvlaag vandoor en kan het personeel erachter aan rennen. In de hoop dat niemand gewond raakt.
Wanneer je kiest voor parasols moet je altijd met een paar punten rekening houden, namelijk de waterbestendigheid, de windbestendigheid, de kleurvastheid, de UV-wering en de manier waarop het doek geweven is.

De mate van waterbestendigheid wordt bij het parasoldoek bepaalt door de zogenoemde ‘waterkolom’. Bij een hoge waterkolom duurt het veel langer eer dat het doek gaat lekken. Het ene doek kan dus best een flinke regenbui hebben, terwijl het andere doek al bij de eerste druppels doorlekt. Een lekkende parasol vinden gasten over het algemeen niet fijn. Een waterkolom van 500mm kan best een flinke regenbui hebben waardoor de gasten gewoon onder de parasol kunnen blijven zitten als er even een buitje is.

De windbestendigheid heeft meestal met de constructie van de parasol te maken. Een grote parasol vraagt ook om minimaal één stevige en zware voet. Ligt het terras op een plek waar altijd veel wind staat, dan is het misschien handiger om een andere optie te overwegen. Neem je toch parasols, kies dan in ieder geval voor een stevig doek, bijvoorbeeld van 200 tot 300 gram per vierkante meter.

Kleurvastheid is ook belangrijk en niet alleen voor de uitstraling van het terras. Een terras met zonbeschermers die zwaar verkleurd zijn, ziet er meestal wat armoediger uit. Kies je voor zwart, hou er dan wel rekening mee dat het terras erg donker wordt. Een lichte kleur zoals wit weerkaatst het zonlicht en is daarom zeker in de zomermaanden een stuk efficiënter

Kies altijd voor een UV bestendig doek. Wij hebben bewust gekozen voor een collectie die alleen bestaat uit UV-bestendige doeken. Hierdoor wordt de kleur van de doeken ook minder door de zon aangetast.

Het X-up schuifscherm

Tot nu toe hebben we het voornamelijk over de warme dagen gehad, maar wat nu als de weersomstandigheden wat minder zijn? Dan maak je met het X-up schuifsysteem van het zomerse horeca terras in een handomdraai een gezellig winterterras. Dit schuifsysteem heeft een maximale flexibiliteit en is uitschuifbaar. Met dit schuifsysteem heb je een minimaal hoogte van 1 meter die je kunt verhogen tot maximaal 220 cm. Het scherm bestaat uit twee delen gelaagd glas. Het scherm is ontzettend licht en eenvoudig te bedienen. Dit kan gewoon met de hand. Daarnaast kun je een dergelijk schuifscherm in iedere gewenste breedtemaat krijgen, wel tot een breedte van 200 cm. Het wordt bevestigd met een semipermanente inground montage. Met een dergelijk X-up schuifscherm blijft het horeca terras veel langer lucratief en sfeervol.

Zonneschermen

Dan zijn er nog de zonneschermen die een uitstekende oplossing kunnen bieden zowel bij zon als bij regen. Bijvoorbeeld de Gastro Sunrain wat niet alleen schaduw geeft, maar ook gewoon bij regen open kan blijven staan. De vrijstaande windvaste zonwering is geschikt tot windkracht 5 en met een wind protectie systeem zelfs tot windkracht 8. Er kunnen geen waterzakken ontstaan en het doek is ultrasterk.

Ook met het knikarmsysteem van Sunrain kun je de terrasgasten een fijne plek bieden onder veel weersomstandigheden. Het robuuste armsysteem met flyerketting heeft een uitval tot vier meter. In het uitvalprofiel is ook de regengoot geïntegreerd. Het waterdichte doek en de intelligente constructie zorgt dat de Sunrain ook gewoon tijdens de regen open kan blijven staan.

Met de Pergola Sunrain kies je ook voor flexibiliteit en een mooi design. De fraaie en extreem stabiele profielen zijn de basis voor een zonnescherm wat dicht, open, halfopen of een beetje open kan. Het is bestand tegen hoge windkrachten, tegen wel 9 Beaufort en de regengoot is geïntegreerd in de installatie. De maximale uitval is 750 cm en bij het scherm is maatwerk mogelijk. De gebruiksvriendelijkheid van dit zonnescherm is hoog, net zoals de functionaliteit.

Verneveling

Een andere manier om het terras koel te krijgen is door middel van verneveling. Onder hogedruk wordt het water verneveld waardoor er een soort van mist ontstaat die lucht en omgeving verkoeld. Natuurlijk kan dat op de zeer hete dagen erg prettig zijn alleen zonder overkoepelde parasol of zonnescherm laat de zon de nevel snel verdampen. Daarbij is niet iedereen op een terras altijd even blij met verneveling als ze zitten te eten.

Pootjebaden

Bij extreme hitte zijn er zelfs terrassen die hun terrastafels of bartafels in een zwembadje zetten. Zo kunnen de gasten tijdens het ‘pootjebaden’ afkoelen en hun drankje nuttigen. Ook wordt er wel met grote ventilatoren gewerkt om het hoofd koel te houden.

Een optimaal werkklimaat

Niet alleen de gasten hebben het warm tijdens de hete dagen, zeker ook voor het personeel is het extra zwaar. Terwijl de gasten nog aan een verkoelend drankje zitten moeten zij zich in het zweet werken. Daarom is het verstandig om met de juiste zonwering een zo optimaal mogelijk werkklimaat te creëren. Daar wordt het personeel een stuk vrolijker van en dat werkt ook nog eens door op de gasten van je terras.

Een zomerse hottub aanbieding

Als het erg druk is op het terras en het is ook nog eens heel warm, serveer dan een ‘summer-hottub’. Een ijsemmer met één of meerdere flessen wijn of een paar flesje bier of fris is goed voor de dorst en het scheelt weer wat extra lopen voor het personeel.

Heb je vragen of wil je meer tips van de terras expert? Bel me gerust dan kom ik alle voordelen van een Xterior terras graag uitleggen.

Zonnige groet,

Peter Hoeks | Xterior

Xterior-terraschermen-bergeijk-ontwerp-parasols-terras-Peter-hoeks

+31 (0)497 58 10 10

Hulp of advies nodig?

Vraag het en ik regel het!

Xterior +31 495 745961